Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Bjugns kommuneblomst

Engstorkenebb - Klikk for stort bildeEngstorkenebb

Engstorkenebb (Geranium pratense) ble valgt som kommuneblomst for Bjugn kommune. Vedtak ble fattet i hovedutvalg for Oppvekst og Kultur 23.08.2000.

Engstorkenebb - Klikk for stort bilde

Det er trøndelagsavdelingen i Norsk Botanisk Forening (NBF) som har bedt kommunene om å velge sin egen kommuneblomst. Botanikeren Olav Gjærevoll har utarbeidet forslag til kommuneblomster for alle kommuner i Sør-Trøndelag, og er en oppfølging av arbeidet med å innføre fylkesblomster.

Hensikten med å utnevne kommuneblomster er å fremme interessen for plantelivet i fylket. Planten skal blant annet representere et særtrekk ved kommunen, være lett å identifisere og være velkjent på forhånd.

Følgende kriterier er lagt til grunn ved valg av kommuneblomst:

- planten skal representere et særtrekk ved kommunen
- være lett å identifisere
- være velkjent på forhånd, eller lett å gjøre kjent
- være lett å stilisere til illustrasjoner og logoer
- ingen art skal brukes av mer enn en kommune i Trøndelag
- fylkesblomstene til Trøndelagsfylkene skal ikke brukes

I Trøndelag finnes noen små forekomster av engstorkenebb spredt  fra Agdenes via Bjugn og Rissa, Byneset og langs fjorden til Steinkjer.
I Bjugn er det en særlig god forekomst av arten i Eidsbukta ved Stjørnfjorden. 

Blomsten og bladverket er vakkert, lett kjennelig og egner seg godt til stilisering/symbolbruk. Engstorkenebb likner den mer vanlige skogstorkenebb  (Geranium sylvaticum), men er større og reinere blå med fiolette årer. Det er trøndelagsavdelingen i Norsk Botanisk Forening (NBF) som har bedt kommunene om å velge sin egen kommuneblomst. Botanikeren Olav Gjærevoll har utarbeidet forslag til kommuneblomster for alle kommuner i Sør-Trøndelag, og er en oppfølging av arbeidet med å innføre fylkesblomster.